KAS GERIAU: AKMENS PLYTELĖS AR DIRBTINIS AKMUO?

Akmens apdaila | Akmens plytelės

Gan prastai! Kartojasi ta pati istorija! Baigęs statyti namą, pamatai, kad nejučia išmokai to, ką verkiant reikėjo žinoti prieš pradedant statybą. Amžinas nepakenčiamas "per vėlu!" - Visko, kas užbaigta, melancholija! - Frydrichas Nyčė

Natūralus akmuo - marmuras, travertinas, skalūnas, kvarcitas - ilgą laiką plačiai naudojamas pastatų ir interjerų apdailoje: sienų dekoras, fasado apdaila, grindų danga, židinių apdaila. Taip pat nuo seno akmuo buvo naudojamas kuriant įvairius interjero ir kraštovaizdžio elementus - kolonos iš akmens, skulptūros, fontanai, lauko židiniai, tvoros apdaila, kamino apdaila, pavėsinės, mažosios architektūrinės formos: kaneliūros, piliastrai, apvadai.

Privačių namų ar butų savininkai dažnai susiduria su didžiule įvairiausių apdailos medžiagų pasiūla. Ką įsigyti, dirbtinį ar natūralų akmenį? Kuo skiriasi natūralus akmuo nuo dirbtinių pakaitalų? Kaip ilgai tarnaus pasirinktos apdailos medžiagos? Kodėl turėčiau rinktis natūralaus akmens plytelės, o ne dirbtines? Šie ir kiti klausimai dažnam kyla renkantis apdailos medžiagas: fasado apdaila, sienų dekoras, sienų plytelės ar grindų danga. Mes Jums padėsime nepasiklysti. Atlikime nedidelę eksploatacinių savybių lyginamąją analizę. Akmens plytelės ar dirbtiniai pakaitalai?

Atsparumas dilimui

Jei natūralaus akmens plytelės, pavyzdžiui, marmuras, išsaugo savo raštą, tekstūrą ir atspalvių paletę net tada, kai viršutinis sluoksnis laikui bėgant yra stipriai nudilęs, tai keraminės plytelės tokiu atveju visiškai praranda savo pirminę išvaizdą. Patvariausias akmuo žemėje yra granitas - praktiškai nepasiduodantis dilimui, o dirbtiniai akmens masės gaminiai tokio pranašumo neturi.

Draugiškumas aplinkai

Natūralus akmuo sukuria palankų patalpų mikroklimatą, palaiko natūralų drėgmės lygį ir yra saugus naudoti. Plytelių gamyboje naudojami dirbtiniai komponentai, o tai neigiamai veikia medžiagos ekologiškumą.

Estetika

Marmuras, granitas ir kitos akmens plytelės nėra papildomai dažomos, glazūruojamos ar techniškai apdorojamos, siekiant padidinti medžiagos efektyvumą. Natūralaus akmens tekstūra pabrėžiama tik šlifuojant ar poliruojant akmens paviršių. Keramika reikalauja papildomo dirbtinio apdirbimo proceso.

Patvarumas

Visi žinome, kad marmuro skulptūros išlikusios nuo senovės Romos laikų, o nepralenkiamas granito tvirtumas leidžia jį vadinti beveik amžinu akmeniu. Bėgant metams natūralus akmuo atskleidžia savo natūralų grožį, atsiranda naujų atspalvių ir unikalių raštų. Akmuo nebijo drėgmės, temperatūrų svyravimo, UV spindulių. Dirbtinės medžiagos nėra ilgaamžės, palaipsniui dėvisi ir trūkinėdamos praranda pirminę išvaizdą, o nupiešti raštai išsitrina. Jei lauke naudojama plytelė neatspari šalčiui, vanduo esantis joje sušąla ir taip akmens masės plytelės susproginėja.


Svoris

Natūralus akmuo yra labai sunkus, skirtingai nei jo atitikmuo. Tačiau ne visada! Susipažinkite - lankstus akmuo! Lanksčios plytelės yra itin plonos, tik iki 3mm storio, labai lanksčios ir lengvos ~2kg/m².


Kaip atskirti natūralų akmenį nuo dirbtinio?

Jei nežinote, kaip atpažinti natūralų akmenį, tiesiog atidžiau pažvelkite į akmens plytelių raštą ir tekstūrą. Dekoratyvinio akmens atspalviai, nors ir artimi natūraliems, vis dėlto skiriasi nuo jų - spalvos yra ryškesnės ir vienodos. Kitas skirtumas, kuris visada išduoda „netikrą akmenį”, yra tekstūros tolygumas. Gamtoje nerasite dviejų vienodų marmuro ar granito gabalų - kiekvienas bus unikalus, su savo išskirtiniu raštu, gyslomis ir atspalviu.
Be to, natūralaus akmens apdirbimas, suteikiantis jam norimą formą, dažniausiai yra rankų darbas. Dirbtinio akmens gaminiai yra masinės gamybos rezultatas, todėl kaimyniniame rajone visada galite rasti lygiai tokią pačią skulptūrą ar fontaną.

Akmenukai UAB rekomenduoja rinktis blizgaus poliruoto, matinio ar skelto paviršiaus akmens plyteles: marmuras, smiltainis, skalūnas, travertinas, o plytelių matmenis užsisakyti pagal jūsų projektą. Pagrindinis natūralaus akmens pranašumas prieš dirbtines medžiagas yra jo unikalumas, natūrali spalvų ir raštų harmonija, kuri niekada nepasikartoja. Kartu su aukščiausiais tvirtumo parametrais ir nepriekaištinga eksploatacija. Be to, akmens plytelės gali tarnauti ne vieną šimtą metų.


Parengė AKMENUKAI UAB

Komentarai

  1. Buvo naudinga. O tas lankstus akmuo tinka klijuoti ant senų plytelių?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laimute, taip tinka. Lankstų akmenį galima montuoti ant bet kokių paviršių: plytelių, plokščių, betono, net židinių, nes lankstus akmuo atsparus kaitrai iki 120 laipsnių. Daugiau informacijos galite rasti čia: https://lankstusakmenys.lt/lankstus-akmuo-panaudojimo-galimybes/

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai